Kiespijn pro

angst voor de tandarts? 5 manieren om tandarts fobie te verslaan

Geplaatst op

Odontofobie, beter bekend als tandfobie, is de angst voor tandartsen en tandheelkundige behandelingen. Als tandartsangst ervoor zorgt dat je niet naar de tandarts gaat, kan dit grote problemen veroorzaken. Het vermijden van controles en behandeling geeft elke kwestie de kans om erger te worden – mogelijk leidend tot tandheelkundige noodsituaties.

Tandartsangst kan relatief gemakkelijk te overwinnen zijn, en vaak hebben patiënten alleen de hulp van een zorgzame tandarts nodig. Een tandarts als Tandarts Den Haag behandeld regelmatig patiënten met tandartsangst, en kan je helpen te ontspannen. Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen om je angsten te overwinnen:

1. Praat met je tandarts

Tandheelkundige fobie komt veel voor en het zal zeker niet de eerste keer zijn dat je tandarts een patiënt tegenkomt die er last van heeft. Bezoek bij voorkeur een tandarts die gespecialiseerd is in tandfobie.

2. Vertrouwen in een vriend of familielid

Als je je zorgen uitspreekt, kunnen ze vaak minder overweldigend overkomen. Een beetje steun en aanmoediging kan het verschil maken.

3. Chat met andere patiënten

Er zijn nogal wat forums online waar mensen discussiëren over tandheelkunde en tandgerelateerde onderwerpen. Lezen over andere mensen met soortgelijke problemen kan ervoor zorgen dat je je minder het gevoel hebt dat je de enige persoon in de wereld bent met een tandheelkundige fobie. En misschien leer je wel wat nuttige tips over hoe er mee om te gaan.

4. Oefen ontspanningsoefeningen

Als je in paniek raakt, zoek dan een rustig plekje op je eentje waar je niet gestoord wordt. Ga comfortabel zitten en ontspan dan elk deel van je lichaam, beginnend met je voeten, tot je bij je hoofd komt. Vervolgens:

  • Herhaal dit tot je je rustig voelt. Adem ritmisch in zonder te pauzeren of je adem in te houden
  • Adem in en stel je voor dat je je longen van onder naar boven vult
  • Tel van één tot vijf (of minder als je er in het begin niet in slaagt om er vijf te halen) langzaam terwijl je inademt
  • Laat je adem langzaam ontsnappen, opnieuw tellen van één tot vijf
  • Adem in door je neus en uit door je mond
  • Laat slechte herinneringen los

5. Slechte herinneringen loslaten

Slechte ervaringen van de tandarts kunnen ten grondslag liggen aan de angst van de tandarts, vooral als je ouder bent dan 50 jaar. Maar tandartspraktijken zijn niet de klinische, onvriendelijke plaatsen waar ze ooit waren. Je zult nog steeds de geuren en geluiden opmerken, maar veel minder dan voorheen. De boren zijn stiller en de instrumenten minder merkbaar. En het is nu mogelijk om patiënten zonder pijn te behandelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden