Kiespijn pro

Hoe ontstaat mondkanker?

Geplaatst op

Mondkanker, ook wel mondcarcinoom genoemd, ontstaat doordat er een tumor ontwikkelt in de mondholte of in het kaakbot. Tumoren in de mondholte groeien vaak in het tandvlees, gehemelte, wangslijmvlies en op de bodem van de mond. Een tumor in het kaakbot noemen we een osteosarcoom. Daarnaast is het ook mogelijk dat er een tumor groeit op de lippen, tong en speekselklieren. Er zijn verschillende risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van mondkanker. Roken, overmatig gebruik van alcohol, slechte mondhygiëne of een slecht passend kunstgebit of prothese zijn factoren die vaak genoemd worden. Mannen boven de 45 jaar hebben een grotere kans op mondkanker, mede doordat ze gemiddeld vaker blootgesteld worden aan deze risicofactoren.

Symptomen van mondkanker

Eerste klachten

We houden over het algemeen twee fases aan in de symptomen van mondkanker. In de eerste fase van de tumorgroei is het mogelijk dat je een aantal (lichte) klachten krijgt in je mond. Eerste indicatoren van mondkanker zijn bijvoorbeeld:

  • Een (pijnlijke) zwelling in de mond
  • Kleine wondjes in de mond
  • Rode of witte plekken in de mond
  • Zweer
  • Je kunstgebit past minder goed of zit of je normale tanden zitten losser

Latere klachten

Als de eerste klachten onopgemerkt of onbehandeld blijven, groeien ze in sommige gevallen uit tot serieuzere symptomen. Vaak wordt geadviseerd om naar een tandarts te gaan als de symptomen langer dan drie weken aanhouden. Onder de tweede fase van klachten vallen:

  • Pijnlijk gevoel in de mond, kaak, hals en/of oren
  • Wondjes in de mond die bloeden
  • Een onprettige geur uit de mond
  • De mond kan niet meer helemaal open

Mondkanker snel ontdekken

Het is van groot belang dat je een tumor in je mond snel ontdekt. Aan de ene kant omdat tumoren kleiner dan 1,5 cm heel goed mogelijk te genezen zijn. Aan de andere kant omdat mondtumoren vrij gemakkelijk uitzaaien naar de hals, keel, neusholte en oogkas. Als dat het geval is, is een behandeling vaak lastiger. Zoals eerder vermeld, als je klachten langer dan 3 weken aanhouden is het hele verstandig om naar een tandarts te gaan die de juiste materialen heeft om mondkanker te ontdekken.

VELscope VX systeem

Het meest vertrouwde en gebruikte instrument is een VELscope VX systeem. Dit systeem identificeert bepaalde plekken in je mond, die kunnen wijzen op tumoren. In Nederland zijn er een aantal tandartspraktijken die dit systeem ook gebruiken, zoals THC De Leyens. Vaak is het mogelijk om bij een eerste consult of tijdens een controle te vragen om een scan. Mocht je tandarts het gevoel hebben dat er sprake is van mondkanker, dan zal hij/zij je doorverwijzen naar een specialist voor behandeling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden