Kiespijn pro

Implantaten: levenslang resultaat

Geplaatst op

Ondanks de nadruk op preventie in de tandheelkundige zorg, verliezen verschillende Nederlanders nog tanden en kiezen. Meestal is dit een gevolg van parodontitis, tandbederf of letsel. Jarenlang waren prothesen en bruggen de enige beschikbare behandelingen voor ontbrekende tanden en kiezen. Tegenwoordig kun je implantaten krijgen, die eruitzien, voelen en werken zoals echte tanden. En ze gaan bij een goede mondhygiëne een leven lang mee.

 

Tandheelkundige implantaten zijn eigenlijk postoperatieve implantaten die in je kaakbeen worden geïmplanteerd en als anker dienen voor je vervangende tanden of kiezen. Het bot in de kaak versmelt in de loop van een paar maanden met de implantaten. Met andere woorden, de implantaten fungeren als vervanging van de wortels van je tanden.

 

Voorwaarden voor implantaten

Om vast te stellen of implantaten geschikt voor je zijn, onderzoekt je tandarts je tandvlees en tanden en evalueert de hoeveelheid en dichtheid van het kaakbot. Je behandelaar kan gebruik maken van computertomografie of CT-scans en röntgenfoto’s om na te gaan of je botstructuur geschikt is voor implantaten en om precies te bepalen waar hij of zij de implantaten moet plaatsen.

Afhankelijk van de toestand van je gebit en je motivatie om de nazorginstructies na te leven, krijg je een persoonlijk advies of implantologie voor jou geschikt is. Als je onvoldoende tandvlees of botweefsel hebt, bestaat de mogelijkheid van een transplantatie van  zachte weefsels of botmateriaal.

De duur van je behandeling en het aantal afspraken zijn afhankelijk van het aantal implantaten dat je nodig hebt en je algehele mondhygiëne. De implantoloog vertelt je wat je na elke ingreep kunt verwachten. Ook ontvang je de geschatte kosten.

 

Gespecialiseerde tandartsen

Elke gespecialiseerde tandarts mag een behandeling met implantaten uitvoeren. Kaakchirurgen en implantologen zijn vaak gespecialiseerd in het plaatsen van tandheelkundige implantaten. Zodra het implantaat volledig met het kaakbot is versmolten, worden de vervangende tanden – een kroon, brug of prothese – op het implantaat gezet. Deze handeling wordt meestal uitgevoerd door een tandprotheticus of algemene tandarts.

 

Voordelen van tandheelkundige implantaten

De voordelen met betrekking tot tandheelkundige implantaten zijn onder andere:

  • Verbeterde uitstraling: De kunstwortels voelen als en lijken op je tanden.
  • Verbeterd comfort: Tandheelkundige implantaten worden onderdeel van je kaakbot, waardoor je geen ongemak hebt van uitneembare prothesen.
  • Verbeterde spraak: Met implantaten kun je spreken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je tanden gaan bewegen.
  • Verbeterde mondhygiëne: In tegenstelling tot bruggen, is er bij implantaten geen aanpassing aan naburige tanden nodig. Daarnaast vult het een ruimte op waar bacteriën zich anders makkelijk zouden kunnen nestelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden