Kiespijn pro

Mondhygiëne bij kinderen en volwassenen

Geplaatst op

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk voor je gezondheid. Naast de kwaliteit van je gebit is een goede mondhygiëne ook positief voor je algemene gezondheid. Alleen hoe zorg je voor een schoon gebit? Dit is voor kinderen en volwassenen anders. In deze blog gaan we het hebben over een goede mondhygiëne bij kinderen en bij volwassenen.

Mondhygiëne bij kinderen

Het is belangrijk om kinderen al vroeg te leren hoe ze hun gebit moeten onderhouden. De laatste jaren zijn het aantal gaatjes flink toegenomen bij kinderen. Wanneer kinderen nog niet oud genoeg zijn, dan kun je de kleine tandjes onderhouden door ze schoon te maken met een washandje. Zodra kinderen wat ouder zijn, kun je ze ondersteunen bij het poetsen van de tanden. Het wil hierbij helpen om kinderen alles duidelijk uit te leggen en complimenten te geven wanneer ze goed meedoen. Op deze leeftijd raden we het aan om een zachte tandenborstel te gebruiken bij het poetsen van de tanden. Als kinderen oud genoeg zijn om de tanden zelf te poetsen, stimuleer het dan om het gebit dagelijks twee keer te reinigen, het liefste met fluoridetandpasta. Naast het tandenpoetsen raden we het aan om tweemaal per jaar naar de tandarts te gaan met kinderen voor de halfjaarlijkse controle.

Mondhygiëne voor volwassenen

Veel volwassenen hebben te maken met tandproblemen. Veel van deze problemen zijn te voorkomen door een goede mondhygiëne. De jaarlijkse controle bij de tandarts en een regelmatig bezoek brengen aan de mondhygiënist zijn manieren om je gebit schoon te houden. Verder is het ook als volwassene belangrijk om je tanden minimaal tweemaal per dag te poetsen, bij voorkeur na maaltijden en voor het slapen. Anders dan bij kinderen, raden we het voor volwassenen aan om te gaan flossen. Dit is essentieel voor een goede mondhygiëne. Hou je niet van flossen? Veel tandartsen adviseren het ook om tandenragers te gebruiken. Het voordeel van tandenragers is dat er kleine haartjes aan zitten, die veel plak en viezigheid meenemen. Door het gebit dagelijks netjes te flossen of te ragen, voorkom je een slechte mondgeur en tandplak.

Verschil tussen kinderen en volwassenen

Veel van de dingen die bijdragen aan een goede mondhygiëne zijn bij kinderen en volwassenen hetzelfde. Toch is het zo dat kinderen door hun ouders ondersteunt en gestimuleerd moeten worden bij het poetsen van hun tanden. Bij kinderen raden we het daarnaast aan om in het begin een zachte tandenborstel te gebruiken. Volwassenen daarentegen kunnen vrijwel altijd een elektrische tandenborstel gebruiken en dienen ook dagelijks te flossen of het gebit te onderhouden met een tandenrager.

Gerelateerde berichten

Voordelen van een goede mondhygiëne

Een goede mondhygiëne heeft veel voordelen voor mensen. We raden het daarom dan ook aan om je tanden, tandvlees en tong dagelijks te reinigen. Ook...

Lees meer

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden