Kiespijn pro

Oorzaken van gevoelige tanden

Geplaatst op

Als je gevoelige tanden hebt wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Daarom is het belangrijk de oorzaak van de gevoeligheid te achterhalen. Er zijn verschillende veelvoorkomende oorzaken.

Harde tandenborstel

Je tanden poetsen is hopelijk een vast onderdeel van je routine. Toch kan een verkeerde tandenborstel of een onjuiste manier van poetsen meer schade dan profijt opleveren. Hardere borstelharen kunnen je tandglazuur en tandvlees aantasten. Ook als je te hard met je tandenborstel drukt, kan het poetsen schadelijk zijn. Probeer je aan de volgende richtlijnen te houden:

  • Poets onder een hoek van 45 graden en neem ook de rand van je tandvlees mee
  • Houd je tandenborstel ontspannen vast en beweeg deze rustig heen en weer
  • Vervang je borstel elke 3 maanden

Tanden bleken

Het bleken van tanden wordt steeds populairder. Bij verschillende behandelingen worden vrij agressieve stoffen gebruikt om je tanden witter te maken. Dit kan zorgen voor gevoeligheden. Gelukkig is het effect hiervan tijdelijk, dus vaak neemt de gevoeligheid na enkele dagen vanzelf af.

Zure dranken

Het regelmatig drinken van zure dranken kan leiden tot gevoelig tandvlees. Sinaasappelsap, cola, sinas en sportdrank kunnen allemaal je tanden beschadigen als je het vaak drinkt. Het zuur tast je glazuur aan, wat voor gevoelige tanden kan zorgen. Probeer deze dranken te mijden, of spoel je mond na met wat water om het zuur te neutraliseren. Het goed poetsen helpt ook, maar gebruik je tandenborstel niet direct na het drinken, zodat je mond de tijd krijgt om het zuur te neutraliseren.

Tanden knarsen

Sommige mensen persen ’s nachts onvrijwillig hun boven- en onderkaak langs elkaar. Dit knarsen van de tanden kan heel schadelijk zijn voor het gebit. Ondanks dat de meerderheid het onbewust tijdens de slaap doet, kun je de beschadigingen overdag wel zien. Controleer je tanden dan ook op schaafplekken als je gevoelige tanden hebt.

Je tandarts kan je ook advies geven als je gevoelige tanden hebt. In Amsterdam kun je hiervoor terecht bij Tandartspraktijk T. Broekman-Teggelaar in Rivierenbuurt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden