Kiespijn pro

Tandheelkundige gezondheid en slechte adem

Geplaatst op

Een slechte adem, medisch gezien halitose genoemd, kan het gevolg zijn van slechte tandheelkundige gewoontes en kan een teken zijn van andere gezondheidsproblemen. Een slechte adem kan ook worden verergerd door het soort voedsel dat je eet en andere ongezonde leefgewoonten.

Let op: het is erg belangrijk om, als onderdeel van een goede mondhygiëne, regelmatig een bezoek te brengen aan je tandarts om te controleren of de staat van je mond en gebit in orde is. Heb je nog geen eigen tandarts en woon of werk je in de regio Capelle a/d IJssel? Neem dan contact op met de specialisten van Dental Network.

Hoe beïnvloedt wat je eet de adem?

In principe begint al het gegeten voedsel in je mond te worden afgebroken.  Als je voedsel eet met sterke geuren (zoals knoflook of uien), is het poetsen en flossen – zelfs mondwater – slechts een tijdelijke bedekking van de geur. De geur zal niet volledig verdwijnen totdat het voedsel door je lichaam is gegaan.

Waarom veroorzaken slechte geuren een slechte adem?

Als je je tanden niet dagelijks poetst en flost, kunnen er voedseldeeltjes in je mond blijven zitten, waardoor de bacteriegroei tussen de tanden, rond het tandvlees en op de tong wordt bevorderd. Dit veroorzaakt een slechte adem. Antibacteriële mondspoelingen kunnen ook helpen bij het verminderen van bacteriën. Bovendien kunnen geur veroorzakende bacteriën en voedseldeeltjes een slechte adem veroorzaken als het gebit niet goed wordt gereinigd.

Ook kunnen producten van tabaksproducten op basis van roken of pruimtabak een slechte adem veroorzaken, vlekken op de tanden veroorzaken, je vermogen om voedsel te proeven verminderen en je tandvlees irriteren.

Welke gezondheidsproblemen worden geassocieerd met een slechte adem?

Aanhoudende slechte adem of een slechte smaak in de mond kan een waarschuwingsteken zijn voor tandvleesaandoeningen (parodontale aandoeningen). Tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt door de opbouw van tandplak op de tanden. Bacteriën veroorzaken de vorming van giftige stoffen, die het tandvlees irriteren. Als tandvleesaandoeningen onbehandeld blijven, kunnen het tandvlees en het kaakbeen beschadigd raken. Andere tandheelkundige oorzaken van slechte adem zijn slecht passende tandheelkundige apparaten, gistinfecties in de mond en tandcariës (gaatjes).

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden