Kiespijn pro

Tips om je kind van tandartsangst af te helpen

Geplaatst op

Ongeveer 15 procent van de Nederlandse kinderen heeft tandartsangst, waarvan 6 procent extreem bang is. Als ouder weet je hier soms geen raad mee. Het gebit van je kind is ontzettend belangrijk. Je wilt graag dat ze zich op hun gemak voelen bij de tandarts. Ook is goed om kinderen van hun tandartsangst af te helpen, zodat ze later ook op hun eigen houtje zonder problemen naar de tandarts gaan. In dit artikel lees je tips hoe je je kind van tandartsangst af kan helpen.

Neem je kind mee naar je eigen controle

Het is van belang om kinderen die bang zijn voor de tandarts tijdig van hun angst af te helpen. Hoe eerder de angst wordt afgeleerd, hoe makkelijker het zal gaan. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng je kind daarom van jongs af aan (een jaar of 2) mee naar je eigen controle. Zo weet je kind op en jonge leeftijd dat een tandarts niet eng is. Ben je zelf (erg) bang voor de tandarts? Dan is dit geen goed plan. Kinderen merken angst bij ouders altijd goed op en nemen dit over. In dat geval kun je je kind beter mee laten gaan met een andere volwassene die ontspannen is tijdens een tandartsbezoek.

Bereid je kind voor op een bezoek

Leg je kind uit wat er gaat gebeuren voordat je naar de tandarts gaat en stel hem of haar gerust. Vraag ook aan de tandarts of hij wil uitleggen wat hij gaat doen bij de controle. Vraag altijd aan je kind of er nog dingen onduidelijk zijn. Laat je kind ook vragen stellen aan de tandarts. Beloof niet dat een behandeling altijd pijnloos zal zijn. Wees eerlijk tegenover je kind. Wanneer je dit belooft en de behandeling is wel pijnlijk, zal het vertrouwen tussen jullie worden beschaamd. Je kind kan zich ook verraden voelen. Spreek voor een bezoek een stopteken af met je kind. Dit stopteken kan je kind geven wanneer het te eng wordt.

Beloon je kind na afloop

Na afloop kun je je kind belonen door hem het eten te laten kiezen of een half uur langer op te laten blijven bijvoorbeeld. Vaak krijgen kinderen ook een klein presentje van de tandartspraktijk. Straf slecht gedrag nooit af. Een kind behoudt dan een negatieve ervaring aan de tandarts. Slecht gedrag kun je gewoon negeren.

Bezoek een angst tandarts

Een angst tandarts is een kindvriendelijke tandarts die gespecialiseerd is in het behandelen van angstige patiënten. Vaak is er eerst een afspraak voor een intakegesprek voordat er een behandeling gaat plaatsvinden. Angst tandartsen nemen de angst van patiënten weg en laten ze op hun gemak voelen. Ze nemen extra tijd voor patiënten en gebruiken eventueel verdoving bij angst voor pijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden