Kiespijn pro

Wanneer is er sprake van een tandheelkundig spoedgeval?

Geplaatst op

Wanneer je op zeer korte termijn een tandheelkundige behandeling nodig hebt, moet je naar een spoed tandarts. Dit kan zijn wanneer je ernstige pijn voelt of je problemen hebben die niet kunnen wachten. Maar in welk geval kun je naar een spoed tandarts en in welk geval moet je een afspraak maken?

Spoed tandarts

Een spoed tandarts is een gewone tandarts waar je buiten de normale openingstijden van de praktijk terecht kunt. De spoed tandarts is dus ’s avonds en in het weekend werkzaam. Bij een spoed tandarts kun je langs wanneer je last hebt van acute pijn. Er zitten altijd spoed tandartsen in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen. Zo kan je altijd snel worden geholpen bij een noodgeval.

Bereikbaarheid spoed tandarts

Het is in Nederland wettelijk verplicht voor tandartsen om een spoedgevallendienst te hebben. Veel tandartspraktijken zitten samen aangesloten bij één spoed tandartspraktijk. Sommige praktijken bieden zelf deze dienst. Je kunt altijd je tandartspraktijk bellen voor een spoedgeval. Wanneer je praktijk gesloten is, zul je de contactgegevens van de spoed tandarts te horen krijgen via het antwoordapparaat. Ook vermelden de meeste tandartspraktijken de contactgegevens van hun spoed tandarts op de website.

Spoedgevallen

Hieronder vind je een overzicht van enkele spoedgevallen waarmee je naar een spoed tandarts kunt. Staat jouw geval er niet tussen? Bij twijfel kun je altijd telefonisch contact opnemen met een spoed tandarts. Aan de hand van je uitleg over de klacht zal de tandarts beoordelen of je langs kunt komen.

 • Wanneer je ernstige pijnklachten hebt in je gebit, zoals bijvoorbeeld:
  • Kiespijn
  • Zenuwpijn
  • Pijn na het trekken van een tand of kies
  • Pijn door ontstekingen
 • Nabloedingen van een tandartsbehandeling
 • Uitgevallen kroon of vulling
 • Loszittende ijzerdraadjes van beugels
 • Afgebroken, loszittende of uitgevallen tanden na een ongeluk bijvoorbeeld

Kosten en vergoeding spoed tandarts

De kosten en vergoeding van een spoed tandarts zijn hetzelfde als die van een gewone tandarts. Let wel op: wanneer je niet bij je eigen tandartspraktijk langsgaat, kan het zijn dat je direct dient te betalen na je behandeling. Je kunt je zorgpolis raadplegen of contact opnemen met je zorgverzekeraar voor informatie over de vergoeding van de behandeling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden