Kiespijn pro

Wat is het verschil tussen een tandarts en een endodontist?

Geplaatst op

Wist je dat een endodontist wel een tandarts is, maar een tandarts niet altijd een endodontist? In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een tandarts en een endodonist.

Specialisten

In tegenstelling tot een tandarts is een endodontist een specialist in endodontologie, omdat hij of zij hier een aanvullende opleiding van twee of meer jaar voor heeft gevolgd na de studie Tandheelkunde. Deze vervolgopleiding richt zich op het vinden van kiespijn, het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen en andere procedures met betrekking tot de wortelkanalen in de tand. Ontstoken wortelkanalen worden met endodontologie behandeld om verlies van tanden en kiezen te voorkomen en pijn te verhelpen.

Meer kennis en expertise

Om wortelkanaalbehandelingen uit te kunnen voeren vergaren endodontisten tijdens hun specialisatiestudie kennis van tandpulpa, ziektes die erin voorkomen en de behandeling ervan. Een endodontist richt zich dan ook uitsluitend op wortelkanaal- en endodontische behandelingen, zodat ze hier gespecialiseerd in blijven. Ter vergelijking: een tandarts met een extra aandachtsgebied voor endodontologie, maar hier geen studie voor heeft afgerond voert ongeveer twee (eenvoudige) wortelkanaalbehandelingen per week uit en een endodontist vijfentwintig behandelingen per week. Een endodontist voert geen periodieke controles uit en plaatst geen vullingen, maar is dus uitsluitend bezig met het diagnosticeren van de oorzaak van kiespijn en het behandelen ervan.

Veel ervaring met pijnbestrijding

Tijdens de opleiding tot endodontist worden gespecialiseerde technieken aangeleerd die er tijdens de behandeling voor moeten zorgen dat patiënten zich op hun gemak voelen. Zij hebben veel ervaring met het toedienen van verdovingen en het ontlasten van kiespijn na de behandeling.

State-of-the-art technologieën

Om een wortelkanaalbehandeling zo comfortabel en aangenaam mogelijk te laten verlopen maken endodontisten gebruik van de modernste materialen en apparatuur. Desalniettemin hebben tandartsen met aandachtsgebied endodontologie ook steeds vaker de beschikking over deze apparatuur. Een voorbeeld hiervan is Maliekwartier Tandartsen in Utrecht:

  • Tijdens de behandeling wordt de tand die behandeld moet worden geïsoleerd om de rest van het gebit te beschermen.
  • Er wordt gebruik gemaakt van digitale röntgenfoto’s en 3D-beeldvorming om gedetailleerde foto’s te maken van kleine wortelkanalen en eventuele infecties sneller te zien.
  • Om zelfs de kleinste wortelkanalen grondig te behandelen wordt er gewerkt met tandheelkundige microscopen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden