Kiespijn pro

Wat veroorzaakt tandheelkundige angst of angst voor de tandarts?

Geplaatst op

Bezorgdheid over een aankomend bezoek aan de tandarts is begrijpelijk, maar voor slachtoffers van een tandartsfobie kan alleen al de gedachte om in een tandartsstoel te zitten een overweldigende reactie veroorzaken met paniek en zelfs lichamelijke symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid en kortademigheid. Personen met tandartsangst kunnen na veel uitgestelde bezoeken lijden aan ernstige gevolgen, waaronder vroegtijdig verlies van tanden en een slechte algemene gezondheid. Het kan moeilijk zijn om een fobie te definiëren en te diagnosticeren. Er zijn veel subtypes van tandheelkundige angst en niet alle tandheelkundige angsten zijn irrationeel of overdreven. Iedereen kan last hebben van een fobie bij de tandarts.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van tandheelkundige angst:

  • Een eerdere pijnlijke of vernederende tandheelkundige ervaring
  • De angst voor kritiek op de gewoonten van de mondverzorging
  • Angst voor een tandarts die onverschillig is, in het bijzonder een tandarts die de pijn van de patiënt niet onder controle heeft
  • De reactie van een geliefde op een negatieve tandheelkundige ervaring of horrorverhalen van anderen
  • Een geschiedenis van gepest worden of lijden aan emotionele of fysieke mishandeling

Naast de schrijnende symptomen van angst en onbehandelde tandproblemen, kunnen de gevolgen van angst voor het gebit leiden tot een verlies aan zelfvertrouwen en een gevoel van schuldgevoel over verwaarlozing van het gebit. In sommige gevallen kan een slechte mondgezondheid leiden tot algemene gezondheidsproblemen en kunnen de effecten op het sociale en professionele leven van een persoon aanzienlijk zijn. Extreme fobie bij de tandarts kan er zelfs toe leiden dat een patiënt alle artsen vermijdt uit angst dat ze na een mondeling onderzoek een tandheelkundige behandeling suggereren.

Angsttandarts

De huidige geavanceerde tandheelkunde is over het algemeen pijnloos en tandartsen zijn zich nu meer bewust van de verwoestende gevolgen van angst voor het gebit. Veel mensen die lijden aan een tandartsfobie zijn gebaat bij behandelingen door een zogeheten angsttandarts. Een angsttandarts neemt de tijd om met hen samen te werken om de angst te verminderen en kan een wereld van verschil maken. Patiënten die aan hun tandheelkundige angst willen ontsnappen, moeten openlijk over hun angst praten met een tandarts die zich om hun zorgen bekommert.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden