Kiespijn pro

Wat zijn de voordelen van tanden flossen?

Geplaatst op

De tandarts vertelt je waarschijnlijk al jaren dat je moet flossen. Als je je tegen dat advies hebt verzet, heb je veel gezelschap: 36% van de mensen doet liever iets onaangenaams, zoals het toilet schoonmaken, dan flossen tussen hun tanden. Dat is waarom velen bij een nieuwsbericht juichten dat flossen misschien niet nodig is. De Associated Press beoordeelde 25 studies en concludeerde dat flossen geen voordelen voor de gezondheid heeft bewezen.

Moet je nu al je flosdraad weggooien?

Niet zo snel. Veel tandheelkundige deskundigen zijn het er niet mee eens. “Terwijl het onderzoek naar het verband tussen flossen en gaatjes wazig is, is het onderzoek naar de rol van flossen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen veel duidelijker”, zegt een geassocieerde professor. “Dat is waarom tandartsen, hygiënisten en parodontologen flossen blijven aanbevelen”. Een overzicht van 12 studies toonde aan dat mensen die regelmatig flossen minder snel last hadden van bloedend tandvlees. Ze hadden ook lagere niveaus van tandvleesontsteking (gingivitis, het vroegste stadium van tandvleesaandoeningen). Voedsel dat tussen de tanden blijft zitten, veroorzaakt tandvleesontsteking en tandbederf. Flossen is de enige manier om het te verwijderen. Een tandenborstel kan gewoon niet tussen de tanden komen”, zegt een professor tandheelkunde

Mondgezondheid en algehele gezondheid

Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft een tandvleesaandoening, ook bekend als parodontale ziekte. Dat is een chronische ontstekingsziekte die optreedt wanneer bacteriën in tandplak (een kleverige film die zich op uw tanden vormt) onder de tandvleeslijn zwelling en irritatie veroorzaken. Als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot terugtrekkend tandvlees en tandverlies. Tandvleesaandoeningen houden ook verband met hartaandoeningen, reumatoïde artritis, diabetes, vroeggeboorte en vele andere gezondheidsproblemen. “je mond is een spiegel voor de rest van je lichaam”. Het verband tussen tandvleesaandoeningen en gezondheid is niet helemaal duidelijk. Sommige wetenschappers denken dat er meer bacteriën in je mond in je bloedbaan terechtkomen, waar ze kunnen bijdragen aan ontstekingen op andere gebieden, zoals je hart. Wat deskundigen wel weten is dat mensen die geen tandvleesaandoeningen hebben minder kans hebben op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden