Kiespijn pro

Mondgezondheid met kromme en verkeerd uitgelijnde tanden

Geplaatst op

Er zijn verschillende redenen waarom de tanden van sommige mensen krom, overlappend of gedraaid groeien. De mond van sommige mensen is te klein voor de tanden, waardoor de tanden worden geduwd en ze gaan schuiven. In andere gevallen zijn de boven- en onderkaak van een persoon niet even groot of misvormd, wat resulteert in ofwel een overbeet, wanneer de bovenkaak overmatig uitsteekt, ofwel een onderbeet, wanneer de onderkaak naar voren steekt waardoor de onderkaak en de tanden buiten de boventanden uitsteken.

Meestal zijn kromme tanden, overbeten en onderbeten erfelijke eigenschappen, net als de kleur van je ogen of de grootte van je handen. Andere oorzaken van verkeerd uitgelijnde beten zijn vroegtijdig verlies van baby- of volwassen tanden; onjuiste pasvorm van tandheelkundige restauraties (bijvoorbeeld vullingen of kronen); gingivitis (tandvleesaandoeningen); overmatige druk op de tanden en het tandvlees; verkeerde uitlijning van de kaak na een verwonding; tumoren in de mond of de kaak; of veel voorkomende orale gezondheidsproblemen bij kinderen zoals duimzuigen, tongdrukken, gebruik van een fopspeen na de leeftijd van drie jaar, of langdurig gebruik van een flesje.

Welke problemen komen met kromme tanden en verkeerd uitgelijnde beten?

Kromme tanden en verkeerd uitgelijnde beten kunnen:

  • Interfereren met goed kauwen.
  • Het schoonhouden van de tanden is een grotere uitdaging, waardoor het risico op tandbederf, gaatjes en tandvleesontsteking toeneemt.
  • Het druk uitoefenen op de tanden, kaken en spieren, waardoor het risico op het breken van een tand groter wordt.
  • Mensen zelfbewust maken van hun uiterlijk en beïnvloed hun gevoel van eigenwaarde.

Hoe weet ik of mijn tanden krom zijn of dat mijn beet verkeerd is uitgelijnd?

Hoewel je zelf kunt zien of je tanden scheef zitten, kan je tandarts bepalen of het probleem een behandeling rechtvaardigt. Je tandarts zal op zoek gaan naar de volgende tekenen:

  • Abnormale uitlijning van de tanden
  • Abnormaal uiterlijk van het gezicht
  • Moeilijkheid of ongemak bij het kauwen of bijten
  • Spraakmoeilijkheden, inclusief een slis

Je tandarts zal je meestal doorverwijzen naar een orthodontist — een tandarts die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van kromme tanden en slecht uitgelijnde kaken.

Welke testen kan ik verwachten bij de orthodontist?

De orthodontist zal waarschijnlijk röntgenfoto’s, foto’s van je gezicht en tandafdrukken nemen om te bepalen of en wat voor soort behandeling nodig is. Röntgenfoto’s geven informatie over de positie van je tanden en wortels en of er nog tanden door het tandvlees moeten komen. Speciale cefalometrische of panoramische röntgenfoto’s tonen de relatie tussen de tanden en de kaken en de kaken en het hoofd. Mogelijk wil je orthodontist ook regelmatig foto’s van je gezicht maken om de relatie tussen de tanden, kaken en het hoofd verder te onderzoeken. Tot slot kunnen er afdrukken van je gebit worden gemaakt. Dit wordt gedaan door je te laten bijten op een zacht materiaal dat later wordt gebruikt om een exacte kopie van je gebit te maken.

Gerelateerde berichten

Hoe ontstaat mondkanker?

Mondkanker, ook wel mondcarcinoom genoemd, ontstaat doordat er een tumor ontwikkelt in de mondholte of in het kaakbot. Tumoren in de mondholte...

Lees meer

Over ons

Wil je graag meer weten over dentale behandelingen? Lees dan zeker de nodige blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ kiespijnpro.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden